At the Zoo
Pachyderm Building
Our male, Gauhati, wears down his horn on his own by rubbing it on the rocks in his enclosure but sometimes he needs help keeping it even.

Fascinating facts
- The scientific name Rhinoceros unicornis is from Greek and Latin, and means, roughly, “one horn upon the nose.”
- Like horses, rhinos run and walk on their toes, and can run a surprising 28 to 35 miles per hour for short distances.
- Greater one-horned rhinos are also known as Asian rhinos.`
Physical characteristics
The Greater one-horned rhino is the largest land mammal after elephants, along with the African white rhino. Males can weigh up to 6,000 pounds and females up to 3,500 pounds. These rhinos are characterized by grey or grayish-brown skin folds that resemble armor plating and have wart-like bumps that cover the shoulder and upper leg region. They have a single horn that sits on a bony knob and is composed of hardened, compressed hair-like fibers called keratin.
Greater one-horned rhinos have a prehensile upper lip that is flexible and is used to grasp bunches of grass in a browsing motion or can be tucked out of the way for grazing short grasses. Their excellent sense of smell and hearing gives rhinos information about their surroundings and help them detect danger. Rhinos have poor vision though, and may charge when startled by unfamiliar sounds or smells.
Lifespan is between 30 and 40 years in the wild and up to 47 years under human care.
Habitat
Greater one-horned rhinos range is severely fragmented in Nepal and Northeastern India. Rhino habitat includes floodplains near large rivers, swampy and tall grass areas, reed beds, grasslands and wooded meadows.
Diet
They are herbivores and grazers. In the wild, they primarily forage on tall, reedy grasses, but also eat small amounts of aquatic plants, bushes, tree twigs and sprouts. At the Zoo, he is fed pellets (grain), hay, greens, and browse.
Social behavior
The Greater one-horned rhino is usually solitary except for females with young. Territories are not strictly enforced and generally a short grunting charge is enough to settle a conflict. Occasionally fights do occur and serious wounds can be inflicted by their sharp lower incisors.
Rhinos are crepuscular, feeding in open areas during the early morning and early evening hours. During the day they rest and wallow in muddy water. The buoyancy of the water makes it easier to support their huge weight and also protects them from heat, sunburn, parasites, bloodsucking flies and keeps their skin supple.
Urine spraying, foot-dragging tracks and dung heaps are important forms of communication. Rhinos mark their paths by secretions. Communal dung heaps near wallows and on public paths become enormous and are used for scent communication.
A calf is born after a 16-month gestation period, and will have all the skin-folds of an adult and a smooth plate on its nose where the horn will grow. Newborns gain weight rapidly and remain dependent on their mother for one to two years.
Status in the wild
The Greater one-horned rhino is listed as Vulnerable by the IUCN and are holding their own through intensive conservation and management efforts in Nepal and India. Recent estimations number them at about 4,000 individuals from a low of fewer than 200 at the turn of the 20th century.
Poaching, poisoning and habitat loss are still serious threats for these rhinos.
Rhino horn is among the most sought after wildlife product in the world. Although the use of substitutes for rhino horn is advocated by doctors, pharmacists, and conservationists, many people still insist on using rhino horn as opposed to sustainable materials.
What can you do to help rhinos?
- Don’t support illegal trade! Don’t purchase anything made from rhino horn.
- Consider supporting conservation organizations and programs like the International Rhino Foundation and AZA-accredited zoos.
- Spread the word about rhino conservation!
DID YOU KNOW?









